Avui obert: 09:00-13:30, 16:30-20:00
Demà obert: 09:00-13:30

El restrenyiment, com combatre'l?

Temps de lectura 2 min.
El restrenyiment, com combatre'l?

26 Agost 2020

El restrenyiment és un trastorn digestiu molt comú en qualsevol estació de l'any. Tanmateix, l'estiu, per les seves particularitats, afavoreix que la seva presència s'accentuï. Per sort, existeixen certes pautes, aliments i productes de farmàcia que t'ajudaran combatre'l. 

QUÈ ÉS EL RESTRENYIMENT ESTIUENC?

Els canvis alimentaris, els viatges, així com els trastorns del somni actuen com a desencadenants del restrenyiment. No es tracta tant de defecar diàriament, sinó de no fer-ho amb una periodicitat inferior a les 3 deposicions per setmana. Per sota d'aquest llindar i per més de 3 mesos passarà a cronificar-se, disparant les probabilitats de patir hemorroides, diverticulosis, fissures anals o, fins i tot, càncer colo-rectal.

Aquesta alteració digestiva, habitualment acompanyada de pesadesa estomacal, flatulència, mal de cap i irritabilitat, obeeix a 2 possibles factors:

  • El còlon absorbeix massa aigua endurint la femta.
  • Les contraccions musculars són més lentes, dificultant l'evacuació d’aquestes.

Encara que pot presentar-se a qualsevol moment de l'any, el bon temps i les vacances estiuenques propicien que facis plans fora de casa i abusis d'entrepans, snacks, sandvitxos... aliments freds i de baix contingut en fibra. De fet, dels 25-30 grams de fibra diària recomanada, en general no s'ingereixen ni 10 grams.

Una major sudoració, com a conseqüència de la calor, afavoreix la deshidratació. A més, pot ser més freqüent que recorris a begudes ensucrades (refrescs) o alcohòliques que redueixen les secrecions i la mobilitat intestinal. Ve menys de gust realitzar exercici físic i és una època en la que trenques amb els hàbits i rutines establertes durant la resta de l'any.

LES DONES SOLEN TENIR MÉS RESTRENYIMENT QUE ELS HOMES 

Les dones tenen una major predisposició que els homes a patir restrenyiment. Hi influexen aspectes com:

  • Els canvis hormonals (menstruació, embaràs, menopausa...).
  • Els esforços de l’expulsió en el part engrandeixen les hemorroides internes, causant dolor en moure els intestins i fomentant la sensació de buidatge incomplet.
  • Les obligacions familiars i laborals generen un major impacte de les afeccions psicològiques com l'estrès, l'ansietat o la depressió en la dona.
  • Un major consum de diürètics, antiàcids, antidepressius o suplements de ferro i calci, que en el cas de l'home.

COM REVERTIR EL RESTRENYIMENT?

Pautes per afrontar i superar el restrenyiment:

  • Dona prioritat als aliments rics en fibra vegetal (fruita, inclosa la dessecada, verdures, cereals integrals, llegums, fruita seca i oli d'oliva verge extra).
  • Cuida la hidratació.
  • Pren-te el temps de mastegar bé els aliments.
  • Mantingues els horaris per als menjars, per anar al bany i per dormir.
  • Realitza exercici físic diàriament.
  • No abusis de la sal, ja que minva el nivell de potassi i magnesi coadjuvant als espasmes intestinals.
  • No et saltis cap menjar, especialment el desdejuni.

Malgrat resultar una cosa tediosa, aquestes recomanacions i l'ajuda de certs productes de farmàcia mantindran allunyat el restrenyiment i t'alliberaran de les seves molèsties. Recorda que el teu farmacèutic et pot aconsellar sobre la millor forma d'abordar-lo i prevenir-lo. 

Preu